cover stranice komunikacija-02

Društveni program / Social program

DRUŠTVENI PROGRAM / SOCIAL PROGRAM

Lara Demarin, rođena je 15.05.1996. u Puli. Dolazi iz glazbene obitelji, mama Snježana i brat Luka, oboje su magistri glazbe. S 3 i pol godine kreće u muzički vrtić Glazbene škole u Puli, a godinu iza u Mići Zaro, pulski dječji zbor, gdje prvi puta nastupa kao solistica. Sa 6 i pol godina upisuje i završava osnovnu glazbenu školu, smjer klavir. Nakon toga, uz Opću Gimnaziju Pula, koju završava 2014., usporedno pohađa 2 godine solo pjevanja, također u Glazbenoj školi Pula, te nastupa i kao solistica zbora Glazbene škole u Puli. Pohađa studio glazbene kreativnosti ‘Čarobna frula’, gdje pjeva u vokalnoj skupini i uči svirati gitaru. 

Pjevanjem se ozbiljnije počinje baviti u svojoj 10 .godini, kada kreće nastupati na dječjim festivalima, uključujući ‘Mali Veliki Mikrofon’, na kojem pobjeđuje 2010. god., ‘Mali Histria Festival’ u pulskoj Areni i ‘All you need is love’ u Pazinu. Također, tri godine zaredom nastupa i na ‘Grobničkoj skali’ u Čavlima. Paralelno se bavi i plesom do svoje 18. godine, prvo u DND-u, a zatim u Art dance-u u Puli. 

Ljudi ju najviše pamte po glazbenom showu HRT-a ‘The Voice’, 2. sezona, 2016., gdje se natječe u timu Tonyja Cetinskog i stiže do drugog kruga natjecanja.

Lara 2018. završava studij fizioterapije. 

Glazbom se aktivno bavi, gažirajući u Istri, Zagrebu i okolici, najčešće u duu s bratom Lukom na klavijaturama, ali i u drugim sastavima i bandovima. Sviraju u velikim hotelskim kućama u Istri i na Kvarneru, na vjenčanjima i raznim eventima. Lara se u veljači 2020. publici predstavila i kao kantautorica te izdaje svoj prvi autorski singl ‘Uz tebe’ u suradnji s diskografskom kućom HIT records. Od 2018. godine Lara je stalni član benda “The Funkensteins”, pratećeg sastava Matiji Cveku, s kojim pjeva na koncertima u cijeloj Hrvatskoj… Dok je u procesu otvaranja vlastitog obrta, Lara svoj stopostotni fokus usmjerava na stvaranje autorske glazbe s ciljem izvođenja istih na vlastitim koncertima. 

“Vrijeme” je pjesma nastala 2020. godine, glazbu potpisuje Luka Demarin, a tekst pjesme Luka i Lara Demarin. Pjesma još nije nigdje javno objavljena. 

Luka Demarin rođen je 3. studenoga 1993. godine u Puli, a glazbom se bavi od svoje sedme godine kad je započeo glazbeno obrazovanje u GŠ I. M. Ronjgova u Puli u klasi prof. Čedne Osip kao klavirist. Nakon završetka srednje glazbene škole i opće gimnazije, upisuje na Umjetničkoj akademiji u Splitu studije Glazbene teorije (2012.-2018.) i Klavira (2013.-2018., klasa prof. Jadranka Garin), a kasnije i Kompozicije na Akademiji za glasbo u Ljubljani (2017.-2019., klasa prof. Marko Mihevc). Glazbenu teoriju diplomirao je u rujnu 2018. nakon pisanja i obrane detaljnog istraživačkog rada s tematikom istarske ljestvice u umjetničkoj glazbi hrvatskih skladatelja pod mentorstvom prof. Mirjane Siriščević, Klavir u ožujku 2019. održavanjem svog samostalnog diplomskog koncerta kao pijanist, a Kompoziciju u listopadu 2019. obranivši rad na temu istarske ljestvice u vlastitim skladbama, nakon skladanja originalnih skladbi za razne sastave i izvođače u sklopu cjelovečernjeg koncerta u Kazinskoj dvorani u Ljubljani u lipnju 2019. Dobitnik je brojnih nagrada, a među novijima se ističu druge nagrade na međunarodnom natjecanju iz kompozicije Konstantin Veliki (komorne skladbe) i Naš kanat je lip (za istarske skladbe), te brončana na natječaju za festival Cro Patria (zborske duhovne skladbe). Zaposlen je kao profesor harmonije u zvanju asistenta na Muzičkoj akademiji u Puli.

Zbor „Optimisti“ sačinjava 13 iznimno hrabrih osoba kojima je radi maligne bolesti potpuno odstranjen govorni organ (grkljan). Nakon operacije izgubili su mogućnost glasnog govora, uče ponovno gutati, govoriti, gube osjet mirisa, ne mogu plivati bez pomagala.

Zbor bez glasnica „Optimisti“ 2007. godine osnovala je i vodi mr.sc.Tamara Živković Ivanović, prof.logoped. U vrijeme osnutka bili su jedini takav zbor u Svijetu. Postignuće pjevanja bez glasnica ravno je pothvatu “penjanja na Mount Everest bez nogu“!

Članovi zbora bez glasnica predstavljaju oko 1000 laringektomiranih u Hrvatskoj. U 15 godina postojanja zapaženi su po brojnim uspješnim i nadasve emotivno motivirajućim nastupima.

Zbor je sinonim za optimizam, volju, snagu-jednom riječju ZBOR je sinonim ŽIVOTA, a o tome kako zvuče prosudite sami!